Stadsgidsen Gilde

Stichting Stadsgidsengilde Woudrichem verzorgt (onder meer) rondleidingen door de vesting Woudrichem.

Een 15-tal zeer ervaren en enthousiaste gidsen/vrijwilligers, die veelal hun leven lang al in Woudrichem wonen, verzorgen de rondleidingen.

 

De rondleidingen hebben door de invulling van de gidsen altijd een persoonlijk getint thema maar verhalen altijd over het heden en verleden van de vesting en haar bewoners.

 

Onderwerpen, waar ze over vertellen, zijn:
– de monumentale panden
– de relatie met de Hollandse Waterlinie
– het verleden van de riviervisserij
– de vestingwerken
– de stads- en de visrechten

– et cetera

https://youtu.be/rgmZaPb0P-0 

Stichting Boven 't Gat

Stichting Boven 't Gat

Deze stichting heeft ten doel:

  • het beheren en onderhouden van de locatie in de gemeente Woudrichem gelegen aan de afgedamde Maas, ter plaatse van de aanlanding van het voetveer naar Loevestein.
  • het beheren en onderhouden van het voetveer alsmede het verzorgen van de overplaatsingen over de rivier naar de aanlanding voor Loevestein.
  • het beheren en onderhouden van een beperkte horecagelegenheid.

Bijzondere arrangementen:

  • Op verzoek kunnen in het weekend rondvaarten verzorgd worden voor groepen.

De rondvaart kan bestaan uit een toertochtje op de afgedamde Maas en kan uitgebreid worden met een wandeling in een van de natuurgebieden (De Waarden of Munnikenland bij Slot Loevestein of De Waarden bij Poederooyen).

  • Prijzen op aanvraag, afhankelijk van groepsgrootte en uitvoering, eventueel al of niet met een verzorgde picknick.

Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw

De Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ) is een behoudsorganisatie van authentieke Nederlandse riviervissersschepen. In feite allemaal varende monumenten. Net als de panden die in Nederland onder Monumentenzorg vallen, wordt er momenteel hard gewerkt om ook Neerlands mobiel erfgoed te classificeren en te registreren als monumenten. 

Vishaler DD13

Rondvaart met de DD13

Wilt u (alleen of met gezelschap) eens meevaren met de DD13? Een originele vishaler, gerenoveerd en een plaatje voor het oog.

Coöperatieve Visserijvereniging De Hoop

Korenmolen Nooit Gedagt

Op 21 april 1945, in de nadagen van de oorlog, werd de molen door de Duitse troepen opgeblazen. In 1981 heeft het bestuur van het Visserij- en Cultuurhistorisch museum het idee geopperd de molen (De enige 8-kantige korenmolen van Nederland!) te herbouwen. Op 5 mei 1990 is de herbouw gestart. Het metselwerk van de achtkante romp kwam in 1992 gereed, inclusief vloeren, trappen en stelling. Op 28 april 1995 plaatste molenmaker Straver uit Almkerk de kap met het gevlucht. In 1995 is de molen maalvaardig gecompleteerd.

 

Zeker een bezoekje waard en koop gerust iets lekkers in de winkel van de molenaar. Allerlei lekkernijen, maar ook deegsoorten om zelf af te bakken! 

Historische Stadshaven Woudrichem

Aquarel Richard Abbink

De oorspronkelijke haven van Woudrichem is eeuwen geleden dichtgeslibd en werd uiteindeijk een speelweide en recreatiestrand. Omdat het water in de rivieren in 1995 tot een bedreigende hoogte steeg, bedachten ingenieurs van Rijkswaterstaat een plan om de rivieren de ruimte te geven in een bredere bedding. Het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch kwam toen met het lumineuze idee om de vroegere haven van Woudrichem weer op te diepen en te ‘her’graven, om zo de rivier tijdens ‘hoog water’ de ruimte te geven. De oude haven van voor 1750 werd in kaart gebracht en de plannen konden worden gemaakt. 

Er werd een geasfalteerd wandel-/fietspad rond de haven aangelegd en drijvende steigers voor de passanten gebouwd. De historische haven biedt sindsdien plaats aan 10 grote, bewoonde, zeilschepen. Ook werd er een buitenmuseum met een steiger ingericht, waarin de schokker Janus, de Galg en een aantal Woerkumse zalmschouwen een plaats hebben gevonden. Met behulp van Europese subsidie is de ambachtelijke scheepswerf gerealiseerd. Daarnaast een werkhaven met historische werkschuur, traditionele hijsboom en een botenhelling met kaapstander. Bezitters van historische vaartuigen kunnen hier kleine onderhoudsklussen uitvoeren. De haven biedt daarbij nog eens plaats aan een 20-tal passanten.

 

Tijdens onze typisch Woerkumse feesten en evenementen, zoals de visserijdagen, worden demonstraties op de werf gegeven in netten breien en boeten, het maken van masten, houtsnijden en dergelijke. 

Janihudi - Bas van Straten

Bas* was een zoon van Bertus van Straten, Bertus was een broer van de oprichter Jan jr. en één van de aandeelhouders van de veerdienst. Bas was sinds1955 bezig met het verzamelen van gegevens over de JANIHUDI 1 t/m de Janihudi 9. Er is waarschijnlijk geen Woerkummer die nooit heeft meegevaren met één van deze schepen. 

 

De pagina veerdienstjanihudi.nl geeft een mooi beeld van deze gewaardeerde veerboten. 

 

* Woudrichem 20 November 1939 † Dongen 2 Juli 2010