De Parel en Het Fundament doen Jet en Jan

Op 25 november 2019, bezochten groep 5 van basisscholen het Fundament uit Genderen en de Parel uit Giessen/Rijswijk het Visserijmuseum in Woudrichem.

De kinderen gingen terug in de tijd van Jet en Jan rond 1910. Ze waren erg enthousiast bezig met poepluiers wassen, schoonschrijven, touwtje slaan, koffiebonen malen, sokken stoppen en dobbelen met schapenbotjes.

de foto's hieronder zijn van Het Fundament.

Oranje Nassauschool Veen bezoekt Visserijmuseum

Op maandag 3 oktober 2019 was groep 5 van de Oranje Nassauschool uit Veen op bezoek in het Visserijmuseum in Woudrichem. De kinderen gingen ruim 100 jaar terug in de tijd en ervoeren dat hun overgrootouders alles met handkracht deden en daarvoor ook veel tijd voor nodig hadden.

Voor de docent

Projectinformatie Jet en Jan

Doelgroep Groep 5

 

Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie, Nederlands. Thema's: dagelijks leven 100 jaar geleden, dagelijks leven nu.

 

Leerdoelen

 • De leerling kan begrippen rondom erfgoed hanteren (sporen uit het verleden, waarde van bewaren, heden, toekomst, respect) door voorbeelden van erfgoed van zichzelf, van hun eigen familie en in de eigen omgeving te benoemen.
 • De leerling kan aangeven wat redenen zijn waarom je erfgoed bewaart voor later. 
 • De leerling kan vragen stellen bij het onderzoeken van eigenschappen en details van erfgoed.
 • De leerling kan het verhaal dat bij het erfgoed hoort reproduceren.
 • De leerling kan verschillen en overeenkomsten weergeven tussen heden en verleden aan de hand van erfgoed.
 • De leerling kan aanwijzingen opvolgen hoe met erfgoed in een specifieke situatie om te gaan.

Met de extra lessuggesties werkt u ook aan:

 • De leerling kan de (bewaar)plaats van het erfgoed lokaliseren op een plattegrond. 

 

Tijdsbeslag Les 1: 60 minuten Les 2: 60 minuten Les 3 op school: 70 minuten Les 3 in het museum: 90 minuten Les 4: 85 minuten

 

Plaats van uitvoering Klas en museum. Als er geen geschikt museum in de buurt is, vindt het hele project in de klas plaats.

 

Lesmateriaal Kant-en-klaar lespakket met:

 • Docentenhandleiding met materialen voor op de tijdbalk en ansichtkaarten
 • Tijdbalk
 • Jet en Jan bordspel
 • USB-stick met al het materiaal digitaal
 • Bij de versie zonder museumbezoek zijn ook alle materialen van het activiteitencircuit onderdeel van het lespakket.

Beschikbaarheid en kosten

Het project 'Jet en Jan' is op dit moment op maat gemaakt voor de dorpen/steden in de volgende Brabantse gemeenten: Bernheze, Bergeijk, Bergen op Zoom, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Drimmelen, Eersel, Geertruidenberg, Gemert-Bakel, Haaren, Halderberge, Halsteren, Helmond, 's-Hertogenbosch, Loon op Zand, Maasdonk, Moerdijk, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Reusel-De Mierden, Roosendaal, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Steenbergen, Uden, Valkenswaard, Veghel, Vught, Veldhoven, Werkendam, Wijk en Aalburg, Woensdrecht en Woudrichem. Scholen krijgen het lesmateriaal in bruikleen. Neem met ons contact op voor meer informatie over de uitleenpunten. Musea en heemkundekringen kunnen met ons contact opnemen als zij interesse hebben om Jet en Jan aan te bieden aan scholen in hun omgeving.