Zilveren spaantje

 

Uitreiking zilveren spaantjes 2018

 

Op donderdag 1 maart 2018 werd de nettenbreicursus in het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem weer afgesloten met de traditionele uitreiking van de zilveren spaantjes door onze wethouder Paula Jorritsma.

 

 

Deze spaantjes worden uitgereikt aan de cursisten die hun meesterschap hebben getoond in het breien van diverse soorten visnetten. Ingrid Abelskamp uit Well in Limburg is de eerste vrouw aan wie het spaantje kon worden uitgereikt. Het feit dat de andere twee meesters in het nettenbreien, Ivo van Hingst en Freddy Bockenholt, uit Dordrecht en Kaatsheuvel komen, geeft aan dat de cursus ook buiten Altena in de belangstelling staat. 

 

Dit is precies wat het museum beoogt met het geven van dit soort cursussen, de kennis van onze oude ambachten bewaren en doorgeven. In het najaar zijn we daarom weer gestart met de cursussen zeilmaken en nettenbreien. 

 

Eerste zilveren spaantjes voor de 'meesterbreiers'.

2017 Al een aantal jaren wordt er onder leiding van Dirk Vink een zeer druk bezochte cursus netten breien gegeven tijdens de winterperiode wanneer het museum gesloten is voor het publiek. Om de cursisten te stimuleren en als blijk van waardering, is er besloten om de zilveren spaan uit te reiken aan diegene die heeft laten zien een bepaald niveau als nettenbreier te hebben bereikt. Op 10 maart 2017 heeft wethouder Paula Jorritsma de eerste spaantjes uitgereikt. Het kon natuurlijk niet anders dan dat het allereerste spaantje naar meesterbreier Dirk Vink ging. De drie eerste cursisten die een spaantje in ontvangst mochten nemen waren Gert Hulsdouw, Jan Vink en Hans van Dalen. We hopen dat er nog veel spaantjes de komende jaren uitgereikt kunnen gaan worden.