Zeilmakerij

Sinds 2007 alweer is in het museum een zeilmakerij ondergebracht: de Traditionele Zeilmakerij Woerkum. Een initiatief van Cees Klomp en Richard Abbink, anno 2018 voortgezet door Frans Heijlaerts en Henk Weber.

 

Ieder jaar, in de winterperiode, kunnen belangstellenden zich aansluiten bij ons zeilmakerscollectief. Vanaf een nader te bepalen donderdag in oktober (zie ook Facebook-pagina) en vervolgens om de veertien dagen, bent u vanaf 20.00 uur van harte welkom in het Visserijmuseum. De cursus loopt door tot en met de maand april. 

 

Doel is om zo veel als mogelijk kennis over dit verloren ambacht op te bouwen en te documenteren. Middels cursussen wordt deze kennis aan belangstellenden overgedragen en jaarlijks maakt de zeilmakerij deel uit van het Levend Museum. 

 

 

Richard Abbink †

Doelstellingen van de cursus;

  • Zeilen maken op een traditionele manier
  • Kennis en ervaring opbouwen van technieken en zeilplannen
  • Vervaardiging van zeilen voor de kleinere, traditionele schepen die met name de rivieren hebben bevaren (zalmschouwen, punters, rietaken en dergelijke)
  • Projecten uitvoeren door het zeilmakercollectief

 

informatie; zeilmakerij@visserijmuseumwoudrichem.nl

 

Frans Heijlaerts

Vrijwilligerswerk

Tijdens het Levend Museum in 2019 werd de zeilmakerij door een inwoner van Woudrichem gevraagd om een nieuw zitje van zeildoek te maken voor zijn drie-poots krukje. Dat doen wij natuurlijk graag.

 

Info: gemaakt van een restje doek van 50 procent katoen en 50 procent polyester. Dubbele versterkingen op de hoeken en genaaid met garen van dezelfde samenstelling als het doek. Je bent natuurlijk wel even bezig om dit te maken, er zit een uurtje of 3 werk in. 

 

Wij wensen hem veel zitplezier!